Robotul care ar putea înlocui medicii: ce procedură medicală a învățat să facă
În viitor, joburile multor oameni ar putea ajunge să fie făcute, în schimb, de roboți. Procedura medicală pe care acest robot a deprins-o i-ar putea permite să înlocuiască un medic, în cel puțin o parte a meseriei.
Roboții ar putea veni în ajutorul medicilor la coaserea pacienților, în urma unei operați, o sarcină vital, dar care poate deveni extrem de monotonă pentru cei mai mulți dintre aceștia. Astfel, datorită rezultatului unei colaborări dintre Intel și University of California, Berkeley, chirurgii ar putea fi scutiți de această sarcină și, în schimb, locul acestora ar fi preluat de un robot.
Cercetătorii a dezvoltat un sistem AI semi-supravegheat care a reușit să învețe să închidă o incizie. Denumit Motion2Vec, acest sistem a fost conceput pentru a viziona videoclipuri chirurgicale realizate de medici reali, pentru a le descompune apoi mișcările legate de suturare (introducerea acului, extragerea și mișcarea mâinilor) pe care le poate imida ulterior cu un grad ridicat de precizie.
Viitorul ar putea avea roboți care suturează pacienți
Pentru a face acest lucru, echipa de cercetători a pus bazele unei rețele siamese pentru a antrena inteligența artificială. Rețelele siameze sunt create pentru a învăța aceste funcții de distanță, de la date nesupervizate sau slab supravegheate.
Practic, aceste rețele pot clasifica gradul de similitudine dntre două intrări. Acesta este și motivul pentru care sunt adesea folosite pentru sarcini de recunoaștere a imaginilor, cum ar fi potrivirea materialelor de supraveghere ale unei persoane cu fotografia permisului de șofer, de exemplu.
În acest caz, însă, echipa folosește rețeaua pentru a potrivi brațele de roboți cu videoclipul existent al unui medic uman care face aceleași mișcări. Scopul pe care cercetătorii și l-au propus este acela de a ridica performanțelor robotului la niveluri aproape umane. De altfel, echipa a avut nevoie de doar 78 de videoclipuri din baza de date JIGSAWS pentru a-și pregăti AI-ul. A ajuns să îndeplinească sarcina cu o precizie de 85,5% și o medie de eroare de 0,94 centimetri, în ceea ce privește drecția.